Rijpe huid
Begint je huid te verslappen en minder elastisch, slappere en droger aan te voelen? Ai! Dit zijn de eerste tekenen dat je een rijpe huid krijgt. Maar wat is eigenlijk de betekenis van een rijpe huid en op welke leeftijd speelt dit een rol? Overal het algemeen beginnen de eerste tekenen van huidverhouding al van je 25ste levens jaar op te treden. Best jong dus! Dit begint vaak met de zichtbaarheid van fijne lijntjes of rimpels, met name op de bovenlip of op het voorhoofd.
Goede genen of niet; vroeg of laat veroudert elke huid. Wij raden daarom aan om op jonge leeftijd al te beginnen met het gebruik van gezichtsoliën zoals rosehip olie of een anti-aging crème. Je kunt natuurlijk nooit helemaal voorkomen dat je huid ouder wordt maar je kunt zeker door goede voeding en huidverzorging de rimpels verminderen of vertragen.
Huidveroudering is een natuurlijk proces dat kan worden versterkt door externe factoren.
Natuurlijke factoren
Over het algemeen vindt iedereen het verschrikkelijk om ouder te worden. Eén van de nadelen van ouder worden is dat je celvernieuwing steeds trager wordt. Ook neemt de productie van collageen af. Het gevolg: een slappere en minder egale huid. Ben je al een stukje ouder en heb je hormoonveranderingen tijdens de overgang? Dit heeft veel invloed op het rijper worden van je huid. Met de juiste verzorging blijft de huid langer strak en ziet deze er altijd gevoed uit.
Externe factoren
Er zijn veel externe factoren waardoor huidveroudering op kan treden. Hieronder zetten we een aantal externe factoren op een rij:
- UV-straling. Een redelijk onderschatte externe factor is uv-straling. De zon is de schadelijkste externe factor als het gaat om huidveroudering. Ook bij bewolkt weer! Helaas is huidveroudering door zonneschade is onomkeerbaar. Het is daarom raadzaam je huid te beschermen met zonnebrand met minimaal met factor 30.
- Roken. Veelvuldig nicotinegebruik zorgt voor een vernauwing van je bloedvaten. Hierdoor wordt de toevoer van zuurstof, voedingsstoffen en vitamines naar je huid ernstig aantast.
- Alcohol. Een dubbele kater! Wanneer je alcohol drinkt, droogt je lichaam uit. Dit kan weer van invloed zijn op een afname van collageen.
-
Stress. Wanneer je langdurig last hebt van stress, krijg je sneller last van huidverouderingsverschijnselen. Stress produceert het hormoon: cortisol. Dit stresshormoon zorgt ervoor dat de productie van collageen afneemt.
Hoe kan ik een rijpere herkennen?
Dit zijn vaak de eerste tekenen om een rijpe huid te herkennen:
- De huid begint biologisch te verouderen bij vrouwen tussen de 25 en 30 jaar.
- De eerste tekenen zijn vaak een gebrek aan elasticiteit en vochtverlies.
- Rimpels en kraaienpootjes
- Verslaping van je huid met name bij je hals, wangen en oogleden)
- Ouderdomsvlekken of pigmentvlekken
- De huid kan vocht niet meer gemakkelijk opslaan en uitdroging kan een slappe huid en zelfs irritatie veroorzaken.
- De rijpere huid wordt ook zwakker en de eerste pigmentatie-verkleuringen kunnen ontstaan: vooral in het decolleté en bovenarmen, omdat deze gebieden vaker aan de zon worden blootgesteld.
- Door het verlies van collageen wordt de huid ook dunner en neemt de talgproductie af.
- Last van een droge huid of dunne huid
Tegengaan huidveroudering
1. Slaap
Net als stress, zorgt een slaaptekort voor een verhoging van het hormoon cortisol. Dit hormoon heeft een negatief effect op de productie van collageen. Daarnaast is voldoende nachtrust ook belangrijk, omdat je dan het groeihormoon HGH (human growth hormone) aanmaakt. Dit hormoon draagt bij aan een soepele en stevige huid.
2. Reinig je huid grondig
Je huid heeft veel te verduren door externe factoren op een dag. Denk hierbij aan luchtvervuiling, make-up en zweet. Het is daarom heel belangrijk om je huid goed te reinigen. Zo kan je huid weer ademen en krijgen verzorgende dag- of nachtcrèmes de kans om hun werk te doen.
3. Drink genoeg water en eet gezond en gevarieerd
Een gedehydrateerde huid resulteert in een geïrriteerde huid. Om de droogte in de huid te compenseren kan de huid extra agressief reageren op externe factoren. Dit resulteert in een rode, prikkelende en over-actieve huid.
4. Bescherm je tegen de zon
Ook in dit blog laten we de zon niet met rust. De zon, hoe fijn we die ook vinden, is een echte boosdoener. Zonnestralen en UV-stralen veroorzaken huidveroudering. Ga tijdens het middaguur het liefst niet in de volle zon en smeer je goed in met minimaal SPF 30 als je wel in de zon zit.