Wat is shea butter?

Wat is shea butter?

Shea butter wordt ook wel karitéboter genoemd (butyrospermum parkii). Het is een plantaardige boter en is een echte superfood voor de huid, dat afkomstig is van de zaden van de vrucht van de Karité boom. Al honderden jaren wordt raw shea butter gewonnen uit de noten van de boom des levens. De boter biedt een milde UV-bescherming (tot SPF ~ 6) en voorziet de huid van essentiële vetzuren en de voedingsstoffen die nodig zijn voor de productie van collageen.

Shea butter wordt al jaren in Afrika en op vele andere locaties gebruikt om de huid en het haar te voeden. Het heeft ook een lange geschiedenis van medicinaal gebruik, zo zijn wondverzorging en zelfs de behandeling van lepra voorbeelden waar mensen shea butter voor gebruiken.

Het is ook niet ongewoon in dat deel van de wereld om ook pure shea butter te eten, net zoals we palmolie in producten gebruiken. Er zijn verschillende meningen over of het gezond is om te eten en omdat sommige studies suggereren dat het innemen van sheaboter de vertering van andere eiwitten kan verstoren, wij gebruiken het alleen op onze huid en haar.

Waar komt onze shea butter vandaan?

Onze shea butter komt uit Noord-Ghana van de Afrikaanse savanne. De noten en zaden die gebruikt worden voor het maken van onze producten zijn in het wild geplukt en geraapt. Dit betekent dat geen bos is gekapt of landbouwgrond wordt bezet door plantages.

Hoe wordt shea butter gemaakt?

Shea butter komt van noot van de shea en is een zaadvet dat afkomstig is van de karité boom. De shea boom (Vitellaria paradoxa) komt voor in Oost- en West-tropisch Afrika. Onze sheaboter wordt op de traditionele manier met de handgemaakt. Zoals dit honderden jaren al wordt gedaan. De sheaboter komt uit twee olieachtige korrels in het zaad van de shea boom. Nadat de pit uit het zaad is verwijderd, wordt deze tot een poeder gemalen en in water gekookt. De boter stijgt vervolgens naar de bovenkant van het water en wordt vast. Deze traditionele productiemethode resulteert in verzachtende, vochtregulerende zalven en zepen die de huid verzorgen en herstellen zoals geen ander product dat kan. Het maakt de huid zacht en heeft een tal van verzorgende eigenschappen.

Meteen als de shea butter in Nederland aankomt wordt het gefilterd met een professionele filter om zeker te zijn dat deze 100% schoon is.

Shea butter wordt ook verwerkt in de populaire african black soap. (1)

Wat zijn de voordelen van shea butter?

Shea butter bevat UV-B absorberende triterpeenesters, zoals kaneelzuur en tocoferolen. Naast deze goede eigenschappen bevat het ook een hoog percentage fytosterolen, triterpenen en koolwaterstoffen zoals kariteen.

Het bevat ook:

Vetzuren:

Pure Shea butter bevat vijf hoofdvetzuren, namelijk palmitinezuur, stearinezuur, oliezuur, linolzuur en arachidinezuur. Het heeft een hoger aandeel stearinezuur en oliezuur dat samen goed is voor 85-90% vetzuren. Stearinezuur zorgt voor een vaste consistentie, terwijl oliezuur de hardheid of zachtheid van de plantaardige boter beïnvloedt.

Fenolen:

Fenolverbindingen staan ​​bekend om hun antioxiderende eigenschappen. Shea butter bevat 10 fenolverbindingen, waarvan 8 catechinen. Het catechinegehalte van sheaboter is zelfs hoger dan het totale fenolgehalte van rijpe olijven. De algehele concentratie en het relatieve percentage van de shea pitten varieert van regio tot regio, afhankelijk van het niveau van omgevingsstress door de bomen (2).

Vitamine E:

Tocoferol is ook bekend als vitamine E. Verschillende versies hiervan worden gevonden in sheaboter, maar hun concentraties fluctueren afhankelijk van het klimaat en enkele andere factoren, zoals de extractiemethode voor boter (3).

Vitamine A en vitamine F:

Vitamine A en F worden ook van nature in sheaboter gevonden. Ze kunnen helpen bij de behandeling van huidaandoeningen zoals eczeem, dermatitis en zelfs voortijdige veroudering vertragen (4).

Shea butter wordt beschouwd als een superfood voor de huid omdat het rijk is aan onverzadigde vetten. Het heeft een groot aandeel niet-verzepbare componenten, essentiële vetzuren, vitamine E en D, fytosterolen, provitamine A en allantoïne. Het wordt al duizenden jaren gebruikt voor huidverzorging, babyverzorging en consumptie. Pure shea butter staat er om bekend dat het je huid zacht maakt. Hieronder worden de verschillende voordelen van sheaboter voor de huid gegeven.

Shea butter voor je huid

Hydrateert de droge huid

De concentratie van natuurlijke vitamines en vetzuren in shea maakt het ongelooflijk voedend en hydraterend voor de huid.  Sheaboter is een uitstekende vochtinbrengende boter voor het gezicht en het lichaam. Het vetgehalte is verantwoordelijk voor de verzachtende en bevochtigende eigenschappen (5). Het houdt het vocht in de huid vast en houdt het lang gehydrateerd en laat de huid zacht aanvoelen.

De uitgedroogde en/of droge huid wordt ruw en schilferig. Bepaalde delen van het lichaam kunnen zelfs huidscheuren ontwikkelen als gevolg van droogheid. Shea butter kan de huid voeden met haar hoge vetgehalte. Gebruik van pure shea butter resulteert ook zacht en soepele huid op je handen en voeten. Het dringt gemakkelijk in de huid zonder de poriën te verstoppen. Dit alles maak het extreem effectief voor de droge huid.

Gebarsten hielen kalmeren, of ruwe plekken en je nagelriemen voeden: allemaal voorbeelden waar je shea butter voor gebruiken kan. Helemaal tijdens de koudere wintermaanden is het een uitstekend middel om je huid eenvoudig te hydrateren.

Behandelt acne en vlekken

Shea butter staat bekend om haar helende eigenschappen, die kunnen worden toegeschreven aan de aanwezigheid van verschillende vetzuren en plantensterolen zoals oliezuur, palmitine, stearinezuur en linoleenzuur.

Deze in olie oplosbare componenten ondergaan geen verzeping of worden bij contact met basen omgezet in zeep. Shea butter is niet-verzeepbaar als andere notenolie en vetten, waardoor het een groot genezingspotentieel heeft. Rauwe, ongeraffineerde shea butter is effectief bij het genezen van huiduitslag, huidpeeling na het bruinen, littekens, striae, vorstbeten, brandwonden, voetschimmel, insectenbeten en -steken en acne (6).

Ontstekingsremmende, helende en verzorgende eigenschappen

Shea butter heeft verschillende derivaten van kaneelzuur die ontstekingsremmende eigenschappen vertonen. Deze goede eigenschappen maken het gunstig voor de verbetering van huidaandoeningen die het gevolg zijn van een toename van ontstekingsverbindingen (7).

Een onderzoek uit 2010 wees uit dat sheaboter vanwege zijn kaneelzuur en andere natuurlijke eigenschappen ontstekingsremmend is. Met name één verbinding, lupeolcinnamaat, bleek de huidontsteking te verminderen en zelfs mogelijk te helpen huidmutaties te voorkomen.

Aandoeningen zoals dermatitis en rosacea kunnen worden verlicht door pure sheabutter. Zonnebrand, huiduitslag, snijwonden en krassen die tot zwelling kunnen leiden, kunnen ook met deze boter worden behandeld.

Anti-veroudering en anti-vrije radicalen

Sheaboter wordt al honderden jaren beschouwd als een van de beste anti-verouderingsmiddelen voor de huid. Het stimuleert de productie van collageen, het jeugdige steigereiwit in de huid. De vitamines A en E in de boter zorgen voor een zacht en soepele huid, gevoed en stralend. Bij regelmatig gebruik vermindert het rimpels en voorkomt het ook voortijdige rimpels en gezichtslijnen. De anti-verouderingseigenschappen kunnen ook worden toegeschreven aan het vermogen om de bloed circulatie naar de huid te vergroten en cel vernieuwing te bevorderen.

Deze vitamines oefenen samen met catechines ook een antioxiderende werking uit tegen vrije radicalen die de huid beschadigen. Deze vrije radicalen komen vaak in onze omgeving voor in verontreinigende en irriterende stoffen. De zonnestralen kunnen ook de vrije radicalen in onze huid vergroten, die de huidcellen gemakkelijk kunnen beschadigen. De kaneelzuuresters in het sheavet voorkomen schade door deze verbindingen door je huid een antioxidantboost te geven (8, 9).

Biedt verlichting voor jeukende huid

Voor jeukende huid blijken zowel de hydraterende als de ontstekingsremmende eigenschappen van sheaboter gunstig te zijn. Droogte kan ertoe leiden dat je huid gaat vervellen en / of schilferig wordt. Het kan de resulteren in jeukende huid. De hydraterende vetzuren van sheaboter kunnen verlichting bieden door de huid te voorzien van de oliën die hij nodig heeft. Als de jeuk te wijten is aan een huidaandoening zoals psoriasis of eczeem, werkt de ontstekingsremmende werking van sheaboter echt goed om het te verlichten (10, 11).

Herstelt de elasticiteit van de huid

De niet-verzeepbare delen en vitamine F in deze boter zijn essentiële ingrediënten voor het behoud van de elasticiteit van je huid. Shea butter verbetert ook de productie van collageen in de huid. De boter herstelt de natuurlijke elasticiteit van je huid. Naast het hydrateren, verzacht en verfraait de boter (12). Herstelde elasticiteit zorgt ook voor minder rimpels lijntjes en vlekken.

Verminder irritatie en bultjes

Van scheren met een scheermes krijgen veel mensen een geïrriteerde huid die vaak begint te jeuken. als gevolg van de irritatie kan je hier bultjes van krijgen. Met het gebruik van shea butter kan dit helpen verminderen omdat het de geïrriteerde huid verzacht hydrateert en kalmeert. Je kunt de boter ook een dag voor het scheren aanbrengen om de huid en het haar glad te maken. Dit maakt het scheerproces eenvoudiger en sneller en laat geen geïrriteerde plekken en droge huid achter (13, 14).

Vermindert striae

Veel vrouwen hebben last van striae dat ontstaat door een snelle groei van de buik na bijvoorbeeld een zwangerschap. Deze markeringen worden gevormd wanneer de huid zich uitstrekt voorbij zijn elastische capaciteit. De toepassing van Shea butter herstelt de natuurlijke elasticiteit van de huid en verbetert ook de collageenproductie. Uit diverse onderzoeken blijkt dat striae kan worden voorkomen door het gebruik van vitamine A en E. De boter helpt niet alleen bij het verminderen van deze ‘littekens’, maar ook bij het voorkomen.

Helpt baby luieruitslag en huid te kalmeren

Ongeraffineerde Shea butter is een uitstekende natuurlijke vochtinbrenger die geen chemicaliën bevat. Het is dus ideaal voor babyverzorging, omdat het niet alleen zacht is voor de huid. Maar ook uitermate geschikt is voor de gevoelige huid van baby’s. Het kan na een bad worden aangebracht en ook worden gebruikt voor het genezen van eczeem of luieruitslag op de huid van baby’s en peuters (15).

Shea butter lipverzorging

Shea butter is gemakkelijk opneembaar en biedt extra vocht en voedingsstoffen die de lippen nodig hebben tijdens de koude wintermaanden en bij droge weersomstandigheden. Het werkt dus als een perfecte lippenbalsem en is ook effectief voor de behandeling van droge en schrale lippen. Wanneer je shea aanbrengt vormt het een barrière op de lippen en houdt het vocht in de huid vast (16, 17).

Shea butter voor je haar?

Een aantal chemische behandelingen zoals stijltangen, permanent en krulspelden zijn verantwoordelijk voor het verwijderen van het natuurlijke vocht uit het haar. Shea butter kan helpen dit verloren vocht te herstellen. Het beschermt ook het haar tegen barre weersomstandigheden en de schadelijke vrije radicalen in de lucht en water. Bovendien heeft sheaboter een lage SPF die voldoende is om droog haar te beschermen tegen beschadiging door de zon veroorzaakt door blootstelling aan ultraviolette straling. Het herstelt de schade die al is veroorzaakt door het barre weer en de zon.

Dit is grotendeels te wijten aan het feit dat sheaboter eenmaal geabsorbeerd de haarschacht bedekt. Zodat deze wordt beschermd tegen een warmtegereedschap of ander schadelijk materiaal dat langs het haar wordt geleid. Dit is vooral gunstig voor verwerkt of gekleurd haar. Het beschermt het haar ook tegen zout en chloor wanneer het wordt aangebracht vóór het zwemmen (18).

Hier is een eenvoudige manier om shea butter in je haarverzorgingsroutine op te nemen:

  • Neem een ​​eetlepel raw shea butter. Je kan de shea butter smelten boven een waterbad (au bain-marie).
  • Zodra de boter enigszins is afgekoeld, voeg je een paar druppels etherische olie van lavendel of ylang ylang toe. Deze stap is niet verplicht.
  • Maak kleine delen van je haar en breng de vloeibaar gemaakte boter aan op de hoofdhuid en de gehele haarlengte.
  • Laat het een half uur zitten en spoel vervolgens je haar met een milde shampoo.

Voorkomt haarverlies

De vetzuren van shea butter verzorgen de hoofdhuid en het haar. Het biedt ook veel essentiële voedingsstoffen die zowel de hoofdhuid als de gezondheid van het haar verbeteren. Deze zullen op hun beurt je haarzakjes sterker maken en haaruitval en haaruitval verminderen. Een andere belangrijke eigenschap van sheaboter zijn de ontstekingsremmende eigenschappen. Hoofdhuidaandoeningen kunnen door deze verbindingen worden behandeld, waardoor haaruitval wordt verminderd. Je haar wordt dikker en heeft een natuurlijke glans als je shea butter gebruikt (19).

Verzacht droge en jeukende hoofdhuid

Shea boter is effectief in het verzachten van een droge jeukende hoofdhuid of roos. Het bezit ontstekingsremmende eigenschappen en is rijk in vetten die in de huid worden opgenomen zonder een vettig residu achter te laten of de poriën te verstoppen (20). Daarom is het uiterst effectief bij het verlichten van een droge hoofdhuid, hoofdhuid psoriasis en andere hoofdhuidaandoeningen.

Behandelt gespleten- en breukpunten

Shea boter heeft een hydraterend en regeneratiev effect op je haar en je hoofdhuid. Het versterkt de haarlokken en vermindert breuken. Omdat de boter rijk is aan vitamine A en E, kalmeert het ook droog haar en herstelt het gespleten haarpunten (21).

Natuurlijke conditioner

Door de aanwezigheid van vitamine A en E maakt Shea butter een uitstekende keuze om je haar van de wortels tot de uiteinden te voeden en te hydrateren. Je kunt de boter gebruiken als een natuurlijke conditioner. Het is zeer effectief in het vasthouden van vocht, zonder het haar vettig of zwaar te maken (22).

Zijn er verschillen in kwaliteit van shea butter?

Ja er zijn verschillende kwaliteiten van shea butter. Shea butter wordt onderverdeeld in kwaliteiten variërend van A tot F, waarbij klasse A de beste kwaliteit is. Bij morentural.nl kun je alleen shea butter kopen van klasse A kwaliteit.

Welke kleur heeft shea butter?

Ongeraffineerde shea boter heeft een ivorige kleur.

Onze geraffineerde shea boter heeft een meer witte kleur.

Welke geur heeft shea butter?

Ongeraffineerde shea boter heeft een aardachtige of nootachtige geur.

De geraffineerde versie van onze sheaboter is ontdaan van kleur en geur.

Hoe kun je shea butter bewerken?

Je kunt raw shea butter ook goed mengen met andere natuurlijke producten. Je kan dan het beste de shea butter smelten en vervolgens kan je het mengen met een etherische olie zoals aloë vera, tea tree of ylang ylang. Ook kan je het goed mengen met andere natuurlijke oliën zoals jojoba olie of avocado olie. Zo maak je thuis één van je favoriete body butters van in slechts een handomdraai.

Waar kun je shea butter kopen?

Ongeraffineerde shea butter kun je heel makkelijk bestellen op onze website. Bekijk het product hieronder om meer informatie over het specifieke product te lezen.

INCI: butyrospermum parkii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Quick Shop