Zero waste, ben jij al helemaal zero?

Zero waste

Zero waste is up and coming. Heb jij ook al over deze lifestyle gehoord? In dit blog leggen wij je uit wat zero waste inhoudt en hoe wij bij morenatural ons steentje hieraan bijdragen.

Zero waste, helemaal zero?

Vaak heb je het niet eens meer door, maar zoveel van de producten die je koopt zitten in verpakkingen die verder geen bestemming meer hebben. De paprika in de supermarkt die in plastic is gewikkeld, je vleeswaren in een plastic verpakking, het pak koeken in plastic. Je haalt het product er uit en de verpakking verdwijnt vervolgens in de prullenbak. En voor je het weet heb je in een week weer 3 volle vuilniszakken vol van zulk afval verzameld. Vervolgens komt dit plastic na scheiding niet meer terug in de keten. Het verdwijnt op de grote hoop en wordt niet eer verder verwerkt. Door zero waste te leven draag je een steentje bij het verminderen van (plastic) afval. Zero waste houdt verschillende dingen in, maar betekent onder andere dat je producten hergebruikt of recyclet in plaats van weggooit. Dit kan ook inhouden dat je zelf je producten produceert en dat je je consumptie vermindert. Als gevolg van wasteless leven veroorzaak je geen schadelijke uitstoot en heeft jouw productie en consumptie geen nadelige invloed op de gezondheid van de aarde.

Hoe wasteless ben jij?

Volledig zero waste leven is een lastige taak. We noemen het niet voor niets een lifestyle in dit blog. Bewustwording is de eerste stap om wasteless te leven. Bedenk waarom je zero waste wil en bedenk vervolgens hoeveel afval je nu produceert. Hoe kun je dit verminderen of vervangen en wat heb je nou echt nodig? Vaak maken we onbewust al zero/low waste beslissingen. Waarschijnlijk ben jij op een aantal vlakken nu ook al wasteless bezig.

  • Je eigen basilicumplantje in de vensterbank? Zerø waste!
  • Altijd je eigen (stoffen) boodschappentas mee naar de supermarkt? Zerø waste!
  • Een volledig bamboe tandenborstel? Zerø waste!
  • Een dopper? Zerø waste!
  • Je eet biologische en lokale producten? Zerø waste!
  • Je eet producten die in het seizoen zijn? Zerø waste!

Nu kun je ook actief deze beslissingen gaan maken. Je kunt bijvoorbeeld je eten in herbruikbare bakjes kopen in de winkel. Je laat je kaas niet meer in een stuk papier wikkelen, maar je vraagt of dit in je eigen bakje mee mag. Van een aantal winkels is bekend dat zij hier actief achter staan. Op zerowastenederland.nl kun je zien welke winkels hieraan mee doen. Mocht een winkel niet op het lijstje staan, kun je natuurlijk altijd ter plekke vragen of het oke is dat je een herbruikbare verpakking meeneemt.

Morenatural goes zero waste

Bij morenatural staan wij helemaal achter de zerø waste lifestyle. We dragen graag bij aan het verminder van de koolstof voetafdruk. Een aantal van onze producten zijn zero/low waste. Zo hebben wij een bamboe tandenborstel die volledig afbreekbaar is. Zelfs de haren zijn van bamboe. Onze producten zijn verpakt in glazen flesjes die je kan hergebruiken. Zo gebruiken wij de flesjes van de arganolie voor onze geurstokjes. Onze boters worden verpakt in aluminium blikjes die je na gebruik als kruidenbakje of theebakje kunt gebruiken. Handig als je boodschappen gaat doen! En het ultieme zero waste product: de zepen van het zeeplokaal. Geen plastic fles meer voor je shampoo, maar een bar zonder schadelijke stoffen. Bij morenatural kiezen wij bewust onze producten uit. Mocht je over een artikel van ons een zero waste vraag hebben, stel die ons gerust. Wij gaan graag het gesprek met je aan hierover. Wil je meer lezen over zero waste? Kijk dan eens op hetzerowasteproject.nl of voordewereldvanmorgen.nl

P.s. Ook ons verpakkingsmateriaal is zero/low waste. Stay tuned, later hier meer over.

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Quick Shop