acne

Wat te doen bij acne

Wat is acné en hoe ontstaat acné?

Je huid heeft kleine gaatjes die poriën worden genoemd en die kunnen worden geblokkeerd door olie, bacteriën, dode huidcellen en vuil. Wanneer dit gebeurt, kunt u een puistje ontwikkelen. Als uw huid herhaaldelijk door deze aandoening wordt aangetast en je meer rode pukkels of rode bultjes ontwikkelt, heeft u mogelijk acne.

Er bestaan verschillende vormen van acne:

 • Acne vulgaris, ook wel bekend als de jeugdpuistjes omdat dit een veel voorkomende vorm van acne is bij pubers en jonge volwassenen.
 • Acné fulminans is een van de vormen van acne waarbij je een acute verergering van al bestaande acné ziet.
 • Acné neonatorum is een vorm van acné die vooral bij jonge kinderen, dan wel pasgeborenen wordt gezien.
 • Acne inversa, waarbij laesies zich als onderhuidse ontstekingen ontwikkelen in de huid van huidplooien.
 • Acne conglobata, vaak veroorzaakt door het mannelijk hormoon is de vorm van acne die blijft voortbestaan als de acne bij pubers en jonge volwassenen is verdwenen.

Acné is één van de meest voorkomende huidaandoeningen in Nederland. Hoewel acne geen levensbedreigende aandoening is, kan het pijnlijk zijn, vooral als het ernstig is. Het kan ook emotioneel leed veroorzaken. Veel jongeren ontwikkelen pas op latere leeftijd, als ze in de puberteit zitten symptomen. Acne in het gezicht, kan het zelfvertrouwen zelfrespect aantasten en kan na verloop van tijd permanente fysieke littekens veroorzaken. Er zijn veel effectieve behandelingen voor vormen van acné die zowel acne voorkomen en de kans op littekens verminderen. In dit blog gaan we daar verder op in.

Wat zijn de symptomen van acne?


Acné is bijna overal op je lichaam te vinden. De rode pukkels en rode bultjes ontwikkelen zich meestal in het gezicht, rond de mond op de rug en de borst of op de schouders. Op plekken waar de groei van bacteriën de vrije loop kan gaan en waar overmatige talgproductie een grote rol spelen in het ontstaan van acné. Als je acne hebt, zie je meestal puistjes met een witte of zwarte kop. Een ander woord voor meeeters comedonen wordt gebruikt om deze puistjes pustels en pukkels een naam te geven. Mee-eters ontstaan aan het oppervlak van de huid, waardoor ze een zwart uiterlijk krijgen vanwege zuurstof in de lucht. Whiteheads zijn onderhuidse ontstekingen, waardoor ze een wit uiterlijk krijgen. Hoewel mee-eters de meest voorkomende laesies zijn die worden gezien bij acne, kunnen ook andere soorten acne voorkomen. Bij inflammatoire laesies is de kans op littekens bij acné groter. Deze omvatten:

 • Papels zijn kleine, rode, verheven bultjes veroorzaakt door ontstoken of geïnfecteerde haarzakjes.
 • Puisten zijn kleine rode pukkels met pus aan hun uiteinden.
 • Knobbeltjes zijn stevige, vaak pijnlijke knobbeltjes onder het huidoppervlak.
 • Cysten zijn grote knobbeltjes onder je huid die etter bevatten en meestal pijnlijk zijn.

Wat veroorzaakt acne?

Het ontstaan van acne treedt op wanneer de poriën van de huid verstopt raken door olie, dode huidcellen of bacteriën. Met name de bacterie propionibacterium acnes veroorzaakt de symptomen van acne. Elke porie van je huid is de opening naar een follikel. De follikel bestaat uit een haar en een talgklier (olie). De olieklier geeft talg (olie) af, dat door het haar, uit de porie en op je huid stroomt. Het talg houdt je huid glad en zacht. Een of meer problemen bij dit smeerproces kunnen acne veroorzaken. Het kan voorkomen wanneer:

 • te veel olie wordt geproduceerd door uw follikels (overmatige talgproductie)
 • dode huidcellen hopen zich op in uw poriën
 • te veel groei van bacteriën die zich ophopen in je poriën

Deze problemen dragen bij aan de ontwikkeling van puistjes. Een puistje verschijnt wanneer bacteriën (propionibacterium acnes) groeien in een verstopte porie en de olie niet kan ontsnappen.

Wat zijn de risicofactoren voor het ontwikkelen van acne?

Mythes over wat bijdraagt aan acne komen vrij vaak voor. Er zijn veel feiten en fabels over acne. Veel mensen zijn van mening dat er een relatie is tussen acne en voeding. voedingsmiddelen met een hoge glycemische index zoals chocolade of frites zouden bijdragen aan acne. Hoewel er geen wetenschappelijke ondersteuning is voor deze beweringen, zijn er bepaalde risicofactoren voor het ontwikkelen van acne. Deze omvatten:

 • De invloed van hormonen en hormonale veranderingen veroorzaakt door puberteit of zwangerschap. Met name het mannelijk hormoon testosteron speelt hierbij een rol op het ontstaan van acne.
 • Bepaalde medische hulpmiddelen, zoals bepaalde anticonceptiepillen of corticosteroïden
 • Een dieet rijk aan voedsel met een hoge glycemische index, suikers of koolhydraten, zoals brood en patat
 • Ouders hebben die acne hadden

De mensen met een huidaandoening als acné die het grootste risico lopen deze te ontwikkelen zijn pubers en jonge volwassenen. Gedurende deze tijd ondergaat is het lichaam onderhevig aan veranderingen onder invloed van hormonen. Deze veranderingen kunnen de overmatige talgproductie veroorzaken, wat leidt tot een verhoogd risico op acne. Hormonale acne die verband houdt met de puberteit neemt gewoonlijk af of verbetert op zijn minst wanneer u volwassen bent.

Hoe wordt acne gediagnosticeerd?

Bij symptomen van acne, kan uw arts een diagnose stellen door uw huid te onderzoeken. Uw arts zal de soorten laesies en hun ernst identificeren om uit de verschillende behandelingen van acné de beste keuze te maken. Ook dan kan de arts bepalen hoeveel behandelingen nodig zijn om te voorkomen dat de klachten van acne verergeren.

Hoe wordt acne behandeld?

Er zijn een paar zelfzorgactiviteiten die u thuis kunt proberen om puistjes te voorkomen en uw acne op te ruimen. Huismiddeltjes voor acne zijn onder meer:

 • Slechte hygiëne voorkomen door de huid dagelijks te reinigen met een milde zeep om overtollige olie en vuil te verwijderen
 • Je haar regelmatig wassen en uit je gezicht houden
 • Make-up gebruiken die op waterbasis is of het label 'niet-comedogeen' bevat (verstopt de poriën niet)
 • Geen puistjes uitknijpen of plukken, waardoor bacteriën (propionibacterium acnes) en overtollige olie door overmatige talgproductie worden verspreid
 • Geen hoeden of strakke hoofdbanden dragen
 • Je gezicht niet aanraken

Natuurlijke huid-oliën

Rinicusolie ook wel castor olie genoemd heeft een reinigende werking en maakt de huid vrij van poriën. Door de lage molecuulmassa in de olie dringt het diep door in de huid en heeft het een bacteriedodende werking. Om deze reden is castorolie een goed middel tegen (milde) acné en geeft het een droge huid en een gevoelige huid weer een frisse tint. Om milde acne klachten te behandelen dep je voor dat je naar bed gaat met een schoon wattenschijfje een beetje pure castor olie op de huid. De olie zal de roodheid en zwelling van de acné vlekjes met de tijd verminderen. Om toekomstige onzuiverheden te voorkomen was je je gezicht eerst met warm water. De poriën zullen zich openen. Masseer een kleine hoeveelheid olie (slechts enkele druppels) in de huid. Het beste is de natuurlijke olie ’s nachts te laten intrekken. Was het gezicht in de ochtend en spoel de olie af. Rosehipolie kan helpen acne voorkomen. De vitamine A in de rosehipolie helpt overmatige talgproductie in de huid tegengaan. Wanneer de huid minder talg produceert, worden mee-eters en andere huidonzuiverheden zoals acne voorkomen. Naast het voorkomen van acne werkt de olie ook bijzonder goed bij het behandelen van acne littekens. Met name donkere (oude) acne-littekens vervagen bij gebruik van rosehip-olie.

Medicatie

Als bovenstaande niet helpt bij uw acné, zijn er een paar vrij verkrijgbare acné-medicijnen beschikbaar. De meeste van deze medicijnen bevatten ingrediënten die bacteriën (propionibacterium acnes) kunnen helpen doden of overmatige talgproductie op uw huid kunnen verminderen. Sommige van deze medicijnen hebben een ontstekingsremmende werking. Deze omvatten:

 • Benzoylperoxide is aanwezig in veel acne-crèmes en -gels. Het wordt gebruikt om bestaande rode pukkels en rode bultjes uit te drogen en nieuwe te voorkomen. Benzoylperoxide doodt ook bacteriën die acne veroorzaken (propionibacterium acnes)
 • Zwavel is een natuurlijk ingrediënt met een kenmerkende geur die voorkomt in sommige lotions, reinigingsmiddelen en maskers.
 • Resorcinol is een minder gebruikelijk ingrediënt dat wordt gebruikt om dode huidcellen te verwijderen.
 • Salicylzuur wordt vaak gebruikt in zepen en bij acne. Het helpt voorkomen dat de poriën verstopt raken en voorkomt overmatige talgproductie.

Soms blijven mensen met een huidaandoening ondanks verschillende acné behandelingen symptomen ervaren. Als dit gebeurt, kun je het beste medisch advies inwinnen voor behandelingen van acne die specifiek gericht zijn op jouw huid. Uw arts kan medicijnen voorschrijven die uw symptomen kunnen helpen verminderen en acne littekens kunnen voorkomen. Deze omvatten:

 • Plaatselijke of Orale antibiotica hebben een ontstekingsremmende werking en doden de bacteriën die puistjes veroorzaken. Meestal worden antibiotica slechts korte tijd gebruikt, zodat uw lichaam geen weerstand opbouwt en u vatbaar bent voor infecties.
 • Crèmes zoals retinoïnezuur of benzoylperoxide op sterkte zijn vaak sterker dan vrij verkrijgbare behandelingen. Ze werken om de overmatige talgproductie te verminderen. Benzoylperoxide dient als een bacteriedodend middel dat de resistentie van acne-veroorzakende bacteriën tegen antibiotica voorkomt. Het heeft ook matige comedon vernietigende en ontstekingsremmende eigenschappen.
 • Vrouwen met hormonale acne kunnen worden behandeld met anticonceptiepillen of spironolacton. Deze medicijnen reguleren hormonen die acne kunnen veroorzaken door een afname van de olieproductie.
 • Isotretinoïne (Accutane) is een op vitamine A gebaseerd medicijn dat wordt gebruikt om bepaalde gevallen van ernstige nodulaire acne te behandelen. Het kan ernstige bijwerkingen veroorzaken en wordt alleen gebruikt als andere behandelingen niet werken.

Uw arts kan procedures aanbevelen om ernstige acne te behandelen en littekens te voorkomen. Deze procedures werken door de beschadigde huid te verwijderen en de olieproductie te verminderen. Ze bevatten:

 • Fotodynamische therapie gebruikt medicatie en een speciaal licht of laser om de olieproductie en bacteriën te verminderen. Andere lasers kunnen alleen worden gebruikt om acne of littekens te helpen verbeteren.
 • Dermabrasie verwijdert de bovenste lagen van uw huid met een roterende borstel en is het beste voor het behandelen van littekens van acne in tegenstelling tot een behandeling voor acne. Microdermabrasie is een mildere behandeling die dode huidcellen helpt verwijderen.
 • Een chemische peeling verwijdert de bovenste lagen van je huid. Die huid pelt af om minder beschadigde huid eronder te onthullen. Chemische peeling kan milde littekens van acne verbeteren.

Uw arts kan u aanraden cortisone-injecties te gebruiken als uw acne uit grote cysten bestaat. Cortison is een steroïde die van nature door uw lichaam wordt aangemaakt. Het kan ontstekingen verminderen en genezing versnellen. Cortison wordt meestal samen met andere acnebehandelingen gebruikt.

Wat zijn de vooruitzichten voor iemand met acne?

Behandeling voor acne is vaak succesvol. De meeste mensen kunnen verwachten dat hun acne binnen zes tot acht weken zal verdwijnen. Oplaaiingen komen echter vaak voor en vereisen mogelijk aanvullende of langdurige behandeling. Isotretinoïne is de behandeling die het meest permanente of langdurige positieve resultaten zal opleveren. Acne littekens kunnen emotionele stress veroorzaken en de mentale gezondheid verslechteren. Maar een snelle behandeling kan littekens helpen voorkomen. Ook heeft een dermatoloog of medisch specialist behandelingsopties die zijn ontworpen om littekens te behandelen.

Hoe kan acné worden voorkomen?

Acne is moeilijk te voorkomen. Maar u kunt thuis stappen ondernemen om acne na de behandeling te helpen voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • twee keer per dag je gezicht wassen met een olievrije reiniger
 • gebruik een vrij verkrijgbare acnecrème om overtollige olie te verwijderen
 • vermijd make-up die olie bevat
 • make-up verwijderen en uw huid grondig reinigen voor het slapengaan
 • douchen na het sporten
 • strak zittende kleding vermijden
 • gezond eten met een lage glycemische index
 • stress verminderen
 • slechte hygiëne voorkomen

Praat met uw arts of een medisch specialist voor meer informatie over strategieën om uw acne te behandelen.

 

=== blog products ===

Castorolie | 100% Biologisch & Koudgeperst

=== blog products ===

Rosehip olie | 100% Biologisch & Koudgeperst

=== blog products ===

Acne

← Oudere Post Nieuwere Post →

Laat een reactie achter

blog

RSS
Waar is castorolie goed voor?

Waar is castorolie goed voor?

Beeld je in dat je thuiskomt na een lange dag en je vermoeide lichaam wilt verwennen. Je kijkt rond en ziet een flesje castorolie staan....

Lees meer
Argan shampoo, zo gebruik je het optimaal

Argan shampoo, zo gebruik je het optimaal

Argan shampoo, zo gebruik je het optimaal wonderen van arganolie voor je haar De kracht van arganolie Integratie van arganolie in je haarverzorgingsroutine Maak je...

Lees meer