13 redenen om Jojoba-olie toe te voegen aan je skincare routine

Wat is jojoba olie?

De jojobastruik is een stevige, meerjarige plant die in Noord-Amerika groeit en wordt ook wel vloeibaar goud genoemd. De jojoba struik gedijt niet alleen in een barre, woestijnklimaat dat de meeste levende wezens kan doden, maar het produceert ook een noot met veel genezende eigenschappen. Van de zaden van de jojoba -plant wordt de jojoba olie gemaakt. De olie voelt niet vet en is prachtig product voor de huid en haarverzorging. Jojoba olie is zacht genoeg om te worden gebruikt als draagolie om te mengen met andere essentiële oliën. Je kunt het ook afzonderlijk gebruiken of je kunt een enkele druppels toevoegen aan je favoriete body crème.

Veel mensen gebruiken jojoba olie als onderdeel van hun huidverzorging routine. En daar zijn goede redenen voor. Er is voldoende bewijs voor het gebruik van pure jojoba-olie als remedie tegen acne, gevoelige huid, een droge huid en talloze andere huidaandoeningen.

1.     Jojoba olie vochtinbrengend

Jojoba olie is een vochtinbrengend ingrediënt. Dit betekent dat persoonlijke verzorging verrijkt met jojoba olie werkt om je huid af te sluiten met een beschermende barrière om te voorkomen dat het vocht verliest. Dit kan helpen voorkomen dat bacteriële infecties, acne en roos ontstaan.

2.     Jojoba olie antibacterieel

Jojoba-olie bevat antimicrobiële en schimmelwerende eigenschappen. Hoewel laboratoriumtests hebben aangetoond dat jojoba olie niet alle bacteriële of schimmelsoorten doodt, doodt het wel bepaalde bacteriën en schimmels die salmonella, een E. coli-infectie en candida kunnen veroorzaken.

3.     Jojoba olie antioxidant

Jojoba-olie bevat natuurlijke vormen van vitamine E. Deze vitamine werkt samen met je huid als antioxidant. Dit betekent dat jojoba olie de huid helpt oxidatieve stress te bestrijden die wordt veroorzaakt door dagelijkse blootstelling aan verontreinigende werkzame stoffen en andere gifstoffen.

4.     Jojoba olie niet-comedogeen

Hoewel jojoba olie een botanische stof is, lijkt de samenstelling zo veel op de olie (talg) die je lichaam van nature produceert dat je huid het verschil niet kan zien.

Hierdoor bouwt het minder snel op de huid op en verstopt het de poriën niet. Hierdoor zien mensen die jojoba olie gebruiken en een paar keer per week de huid verzorgen ermee een vermindering in puistjes en ernstige acne.

5.     Jojoba olie hypoallergeen

Op moleculair niveau is jojoba olie een was. Hoewel het in je huid kan worden opgenomen, zorgt het wasachtige karakter ervoor dat het een verzachtende afdichting op het oppervlak creëert.

In tegenstelling tot andere botanische essentiële oliën is jojoba olie meestal niet irriterend. Allergische reacties zijn daardoor zeldzaam.

6.     Jojoba olie helpt de talgproductie onder controle te houden

Jojoba olie reguleert de talgproductie omdat het zo lijkt op het talg dat je lichaam van nature aanmaakt.

Enkele druppels jojoba olie op de huid zorgt ervoor dat de jojoba olie werkt als een kalmerende en hydraterende olie. De olie geeft een signaal naar je haar en zweetzakjes dat je huid geen extra talg nodig heeft voor hydratatie.

Dit zorgt ervoor dat de huid er niet vettig uitziet en helpt acne te voorkomen die wordt veroorzaakt door verstopte poriën.

7.     Jojoba olie bevordert collageensynthese

De antioxidanten in jojoba olie helpen het lichaam collageen te produceren. Collageen is een eiwit dat in je huid en gewrichten zit, evenals de delen van je lichaam die gemaakt zijn van kraakbeen.

Het collageengehalte neemt af naarmate je ouder wordt. Dit is een deel van de reden waarom je gezichtsstructuur verandert naarmate je ouder wordt. Ten minste één studie koppelt antioxidanten die op de huid worden aangebracht aan een verbeterde collageensynthese. Jojoba olie gebruiken in je persoonlijke verzorging resulteert in een soepele, jong uitziende huid.

8.    Jojoba olie helpt de de wondgenezing te versnellen

Jojoba olie is een veelbelovend ingrediënt bij het stimuleren van wondgenezing. Voorlopig onderzoek toont aan dat jojoba olie je huidcellen aanmoedigt om samen te binden nadat ze zijn gescheiden door een kras of snee.

Dit kan ook de reden zijn voor zijn vermogen om acne en acnelittekens te behandelen. Deze wondhelende eigenschappen kunnen verband houden met de concentratie van natuurlijke vitamine E. van jojoba-olie.

9.     Jojoba olie kalmeert eczeem, psoriasis en andere uitdrogende huidaandoeningen

Jojoba olie heeft ontstekingsremmende en helende eigenschappen. Topische toepassing kan helpen bij het verlichten van uitdroging, schilfering, jeuk en gerelateerde symptomen. Mensen met inflammatoire huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis kunnen jojoba olie bijzonder gunstig vinden.

10.  Jojoba olie kan zonnebrand helpen verzachten

Jojoba olie is een populair ingrediënt in sommige natuurlijke zonnebrandproducten. Eén studie suggereert dat vitamine E, in combinatie met andere antioxidanten, je huid kan helpen beschermen tegen schade door de zon. Jojoba-olie bevat beide.

Schade door de zon kan uw huid uitdrogen en schilfering veroorzaken. Jojoba-olie herstelt vitamine E, voegt vocht toe en bevordert genezing om deze symptomen van zonnebrand te verzachten.

11.  Jojoba olie kan acne helpen behandelen

Ten minste één klinisch onderzoek geeft aan dat jojoba olie acne kan helpen voorkomen. Jojoba olie heeft verzachtende ontstekingsremmende middelen, genezende eigenschappen, is hydraterend en is een natuurlijk antimicrobieel middel.

Deze eigenschappen suggereren dat jojoba olie je kan helpen om puistjes te voorkomen en de genezing van milde acne te bevorderen.

12.  Jojoba olie kan fijne lijntjes en rimpels helpen verminderen

Oxidatieve stress kan in verband worden gebracht met het verschijnen van fijne lijntjes en rimpels. Er is geen onderzoek dat jojoba koppelt aan het direct behandelen van rimpels en fijne lijntjes, maar van andere plantaardige producten met antioxiderende eigenschappen is aangetoond dat ze de elasticiteit van de huid verbeteren.

Dit betekent dat de antioxiderende kracht van jojoba olie de tekenen van veroudering kan helpen vertragen bij gebruik op uw huid. Zo blijft de huid soepel en jong.

13.  Jojoba olie kan helpen het uiterlijk van littekens te minimaliseren

Vitamine E wordt al lang aanbevolen door gezondheidswerkers om littekens te helpen. Onderzoek of dit werkt – en zo ja, in hoeverre – is nog aan de gang. Als je vitamine E wilt proberen als remedie tegen littekens, kan jojoba olie nuttig zijn in het genezingsproces.

De natuurlijke wondhelende eigenschappen van Jojoba olie in combinatie met het vitamine E-gehalte kunnen littekens tot een minimum beperken.

Hoe kun je Jojoba olie gebruiken?

In tegenstelling tot sommige andere essentiële oliën, hoeft jojoba olie niet te worden verdund en kan het rechtstreeks op uw huid worden aangebracht.

Voordat je jojoba olie of een cosmetisch product voor de eerste keer gebruikt, moet je een patchtest doen om er zeker van te zijn dat je niet allergisch bent. Je kunt een patchtest doen door deze stappen te volgen:

  • Breng op je binnenarm drie of vier druppels jojoba olie aan.
  • Bedek het gebied met een verband en wacht 24 uur.
  • Verwijder het verband en controleer de huid eronder. Als er geen tekenen zijn van netelroos, roodheid of irritatie, ben je veilig.

De manier waarop je jojoba olie gebruikt, hangt af van het gewenste resultaat. Je kunt de olie puur gebruiken als lippenbalsem om droge, gebarsten lippen te kalmeren, of je kunt het voor het slapengaan over je hele gezicht aanbrengen als een massage olie als een antiverouderingsserum.

Je kunt pure jojoba olie ook mengen met andere natuurlijke ingrediënten die acne bestrijden, in een doe-het-zelfmaskerbehandeling om acne te verbeteren, zoals deelnemers aan één onderzoek deden.

Jojoba olie is veilig te gebruiken rond uw ogen, in tegenstelling tot de meeste andere ingrediënten, waardoor het een populaire make-upremover is voor make-up op oliebasis.

Potentiële bijwerkingen en risico’s

Omdat jojoba olie hypoallergeen is wordt het over het algemeen als veilig beschouwd om plaatselijk aan te brengen.

Er zijn echter enkele zeldzame gevallen waarin jojoba-olie een allergische reactie heeft veroorzaakt. Symptomen waren onder meer netelroos en jeuk.

Om deze bijwerkingen te voorkomen, moet je een patchtest doen (hierboven beschreven) voordat je jojoba olie gebruikt.

Conclusie

Jojoba olie is een veelzijdige essentiële olie die je voor meerdere huidtypen kunt gebruiken. De olie is geschikt voor de volgende huidtypen:

  • Vette huid
  • Normale huid
  • Rijpe huid
  • Gevoelige huid
  • Droge huid

Je kunt de olie uitermate goed mengen met andere plantaardige oliën of butters zoals shea butter, mango butter of argan olie of je kunt enkele druppels toevoegen aan je favoriete andere natuurlijke producten zoals bijvoorbeeld je dag crėme. Ook kun je jojoba olie puur mengen met etherische oliën zoals aloë vera, ylang ylang of tea tree.

De olie bevat unieke eigenschappen die je huid helpen te beschermen tegen vrije radicalen en huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis. Maar je kunt de olie ook gebruken als makeup remover of als heerlijke massage olie. Zoals eerder gezegd is pure jojoba olie een alleskunner.

Enthousiast geworden na het lezen van deze blog? Jojoba olie kopen kun je via deze link.

Lees hier de 12 voordelen van arganolie

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Quick Shop